Ankilozan Spondilit İçin Uyguladığımız Girişimsel Tedavi Yöntemleri
Ankilozan Spondilit için kliniğimizde uyguladığımız girişimsel tedavi yöntemleri
- Ozon terapi: MAH /lokal enjeksiyonlar
- Ağrıya yönelik enjeksiyonlar:
- Tetik nokta enjeksiyonu
- Kuru iğneleme
- Mezoterapi
- Nöralterapi
- Elektroakupunktur
Ankilozan Spondilit Tedavi Yöntemleri:
MAH Majorotohemoterapi:
Major Ozon Tereapi: Ankilozan Spondilit Tedavi Yöntemleri içinde Ozon terapisinin sistemik kullanım şeklidir. Damar yoluyla uygulanır. Kişiden alınan kan özel şişesinde ozonlanıp, kişiye geri verilir. Kanla anında reaksiyona giren kan kısa ve uzun süreli olmak üzere reaksiyonlara girer. Kendisi kuvvetli bir oksidan olan ozon kanda hızlıca antioksidan bir yanıt başlatır. Antioksidasyon hücre içi atıkların hızlıca temizlenmesine ve hücrenin kendini yenilemesine neden olur. Kanın gittiği tüm dokular bu iyileşmeden faydalanır, beyin, göz, böbrekler omurga tüm vücut bölgelerinde bir onarım başlamış olur.
Ankilozan spondilitte hem kas iskelet sistemi içerisinde iyilik olur, hem de böbrek akciğer düzeyinde bu yolla iyilik sağlanmış olur.
MAH da on seanslık ilk kür tedavi yapılır, sonrasında ayda bir idame tedavi veya kısa seanslı kürler arada ihtiyaca göre tanımlanır
Lokal ozon:
Ozonun gaz olarak antiinflamatuar (kortizon benzeri) etkisinden faydalandığımız bir uygulama türüdür. Direk omurga boyunca tüm faset eklemler üzerine ve omurga çevresi paravertebral kaslara uygulama yapılır. Yine ana tutulum yeri olan sakroiliak eklemler üzerine de uygulanır. Dönem dönem perifer eklem tutulumu olduğunda özellikler dizlere ve kalça eklemlerine uygulama yapılır. Ozonun kıkırdak hücrelerinde yenileyici etkisi de ayrıca ödem giderici etki yanında bu bölgelerde tedaviye katkı sağlar. Genelde 3 seans la başlanıp,hastanın kliniğine göre ayarlanır.
Tetik Nokta Enjeksiyonları
Ankilozan spondilitteki duruş bozukluğuna bağlı özellikle boyun ve sırtta gelişen tetik nokta dediğimiz özelleşmiş hassa noktalar içine kısa etkili lokal anestezik (prilokain vb) uygulanır.
Hastanın hareketini daha fazla kısıtlayan bu noktaların ve içinde bulunduğu ağrılı bantların çözülmesi kişinin günlük aktivitelerini ve egzersizlerini daha kolay yapmasını sağlar. Çoğu kez 3 seans yeterli olur, duruma göre arttırılabilir. Seans araları 2-3 gün gibidir.
Kuru İğneleme
Yine bozuk postür kaynaklı oluşan kas ağrılarında ağrılı kas gruplarının içine akupunktur iğneleri batırılması ile kasta gelişen aşırı kasılma önlenmiş olur. Herhangi bir madde verilmediği için kuru iğneleme denir. Beyin tarafından kas iğciğine yönlendirilen yanlış aşırı kasılma cevabı önlenerek, kastaki giderek artan aşırı kasılma önlenmiş olur. 5- 6 seans genellikle yeterli olur
Mezoterapi
Çeşitli maddelerin ciltaltı bölgeye uygulandındığı bir tedavi yöntemidir. Sıklıkla cildiye bölümünde kulanılır. Fizik Tedavide kas gevşetici, antiinflamatuar, lokal anestezik, B vitamini gibi istenen etkiye göre değişen maddeler kullanılır. Cilt altında küçük depocuklar yaparak fasya üzerinden uzun süreli iyileşme sağlanmaya çalışılır. Haftada bir veya iki kez 5- 6 uygulama yapılabilir.
Nöral Terapi
Lokal anestezik maddeler kullanılarak, vücudun bozulan dengesinin otonom sinir sistemi üzerinden lokal ve genel olarak iyileşmesini sağlar. Bozucu alanlar varsa bunlar üzerine ve etkilenen bölgenin hem yakın hem de bağlantılı uzak sinir bölgelerine enjeksiyonlar yapılır.
Elektroakupunktur
TENS sisteminin akupunktur iğneleri üzerinden kişiye uygulandığı bir ağrı tedavi yöntemidir. Özel cihazıyla yapılan bir elektroterapidir. Özellikle ağrıyan bölge üzerinde ve omurga boyunca tüm eklemler üzerinde uygulama imkanı vardır
Uzm. Dr. Derya SAYLIK
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Ozon Terapi ve Biorezonans
Ayrıntılı Bilgi Almak İçin
Tel : 0 552 470 58 98 WhatsApp
Bir yorum
Geri bildirim: