Diz Eklemi Bir İnsanı Fiziksel Olarak Özgür Kılabilir mi?
Bir insanı fiziksel olarak özgür kılan nedir? Tabiki bağımsızca hareket edebiliyor olmak. Bu yüzden bir anda gelen felç gibi bir durumda, hazırlıksız yakalanan kişi psikolojik olarak da çöker. Yavaş yavaş gelen kronik durumlardan bahsetmek için yazmak istedim bu yazıyı ama farkettim ki, felç olmamak için de aslında yapılacak çok şey var. Onu da daha sonra yazayım. Diz eklemi yazımıza başlayalım.
Günümüz koşturmacası içinde ufak ufak belirtilerle kendini gösteren yıpranma belirtileri için doktora başvururuz ve o anlık durum belli olduktan sonra yapılan tedavi ile rahatlarsak da pek üzerinde durmayız.
- Eğer sık sık diz ağrısı, dizde tutukluk, harekete başlamakta zorluk çekiyorsanız
- Kilonuz normalden fazla ise
- Yapılan görüntülemelerde kıkırdakta hasar başlamış ise
- Günlük yaşantınız aktif olarak uzun süre daha devam edecekse
- Ailede kıkırdak hasarı olan bireyler çoksa
Bir an önce önlem almalısınız. Kıkırdak hasarı başlangıçta az da olsa yukarıdaki diğer faktörler varlığında hızla ilerleyecektir. Ne kadar müdahale ederseniz o kadar sorunsuz ve bağımsız bir 50 – 60 – 70’li yaşlar sürersiniz.
Pek çok yaşlı hastam “otururken hiç ağrım yok” der. Bu cümleyi kuruyorsa kişi artık hareketsizliğe mahkum, bağımlı bir kişi olmuştur. Peki dizlerimiz neler yapılabilir?
Diz Eklemi kaslarını güçlendirecek egzersizler
Diz eklemi güçlendirmek için çoğu ofis de bile yapılabilecek, bizim izometrik dediğimiz kas-tut-bırak tarzı egzersizler. Tabi sadece diz değil kalça bel ayak bilekleri yani tüm sistem bir bütün halinde bu tip germe güçlendirme egzersizlerini alışkanlık haline getirmek gerekir.
Diz Eklemi için ideal Kiloya İnmek
Diz eklemlerine binen yükü azaltmak için mutlaka ideal kiloya inmek. Yapılan fiziksel kuvvet kolu güç hesaplamaları her iki dize vücut kilonuzun 4 katı yük bindiğini göstermiş.
Vücudumuzun ağırlık hattı yani ayakta durmamızı sağlayan denge, kalça ve ayak bileklerinden ziyade maalesef dizlerimize bu yükü yüklüyor, dolayısıyla diz de diğer eklemlere göre bu yüzden çok çabuk yıpranıyor.
PRP, CGF-PRP, Kök Hücre
Kıkırdak hasarının başladığını MR’da gördüyseniz zaten olay başlayalı epey olmuştur, çünkü MR’a yansıyana kadar pekçok mikrodeğişiklik (kemik iliği ödemi vb) olmuştur zaten. Kıkırdak hasarının başlangıç dönemlerinde en çok işe yarayan tedaviler PRP, CGF-PRP, Kök Hücre tedavisi gibi rejeneratif tedavilerdir. Bu tedavilerin özellikle kırklı yaşlarda uygulanması çok iyi sonuçlar verir. Sadece kıkırdağın değil diz içinde menisküs bağ gibi pek çok yapının da onarımını sağlar
Ozon Tedavisi
Ozon hücre yenileyici terapiler grubunda pek çok özelliği bir arada taşıyan bir terapi olarak öne çıkar. Özellikle yıpranmaya başlamış hücrede, bu yıpranmayı durdurabilen, yıpranma ürünlerini ortadan uzaklaştıran bir tedavidir. Diz eklemi içinde damarları olmayan bir eklemdir ve beslenme çevre dokulardan emilme şeklinde olur. çabuk yıpranma biraz da bundan kaynaklanır. Ozon direk diz içine verildiğinde kanlanma ile sağlanan oksijenlenmeyi de sağladığı için dizi aynı zamanda bir nevi beslemiş oluruz.
Diz Eklemi Hyaluronik Asit Tedavisi
Özellikle eklem aralığı daralmış, yani kıkırdağı belirgin azalmış durumlarda diz kıkırdağının yeterince üretemediği eklem sıvısını dışardan verdiğimiz bir yöntemdir. Diz içindeki sürtünmeyi azalttığı gibi diz içi yapıların beslenmesini de kolaylaştırır. Ozon la beraber uygulamalarında doldukça iyi sonuçlar verir. Mobilitenin kolaylaşması kas güçlendirme açısından da kolaylık sağlar.
Antienflamatuar Tedavi
Dizlerde romatizmal (iltihabi) sorunlar mevcutsa, mutlaka dizdeki bu durumun tedavi edilmesi gerekir. Bu kronik bir süreç olabileceği gibi anlık zorlanmalar (burkulma gerilme) sonucu da olabilir.
Ağızdan düzenli antienflamatuar tedavi ile birlikte dizi içine ozon (direk gaz olarak) ve kortizon tedavileri planlanabilir.
Kıkırdak Yapıcı Takviyeler
Kıkırdağın etken maddesi olan Glikozaminoglikan, Kondroitin sülfat; Hyaluronik asit, Tip 2 kollajen içeren pek çok takviye kişinin ihtiyaçlarına göre belli aralıklarla kullanılması önerilir.
Menopoz sonrası kemik kalitesi değerlendirilip osteoporoz açısından tedavi düzenlenir. Eklem sonuç olarak kemikle ilgili bir yapıdır sadece kıkırdak değil kemik sağlığı da unutulmamalıdır. Dolayısıyle kemiği ilgilendiren D vitamini , kişinin durumuna göre kalsiyum, magnezyum, çinko, C vit, tiroid hormonları gibi düzeyleri de mutlaka değerlendirilmelidir.
Ne kadar erken önlem alırsanız o kadar çok sevdiklerinize bağ olmadan hayata bağlanmış olursunuz.