Categories: FTRHastalıklar

Düşük Seviyeli İnflamasyon nedir?

Düşük Seviyeli İnflamasyon nedir?

Vücudun bir bölgesinde iltihap geliştiğinde, örneğin bir tırnak çevresinde, çok kısa sürede o parmaktaki kızarıklık şişlik ısı artışını görürüz. İltihabın orda kalması  ve orda tedavi edilmesi için uygun mekanizmalar derhal devreye girer ve hızlıca orayı iyileştirirler. Burada gördüğümüz akut inflamasyondur ve olur geçer.

Uyaranın bu şiddette olmadığı ve anne karnından itibaren maruz kaldığımız,  vücuda zarar verici unsurlara karşı ortaya çıkan ama akutdaki gibi açıkça görmediğimiz bir tür inflamasyon çeşidi de, düşük doz inflamasyondur. Vücut bu durumda sürekli bir savaş halindedir

Varlığı bilinmediği ve birçok insan için kronik  hastalıklara neden oldukları için bu tür inflamasyona ‘sessiz katil’’ denilebilir. Obezite, depresyon, diyabet,  MS, ateroskleroz, Pcos ve hatta bunamaya kadar. Tüm bu hastalıklar aynı bileşenleri içeriyor gibi görünüyor: kronik düşük seviyeli  inflamasyon.

Peki akut inflamasyon iyiyken, düşük dereceli denilen bir inflamasyon neden böyle tehlikeli. Çünkü gürültüyle olup bitmiyor ve bununla uğraşan sistemleri sürekli yoruyor ve sonuçta hedef organların düzgün çalışmasını engeller hale geliyor. Pankreas düzgün çalışamıyor = diyabet, tiroid bozuluyor = hashimoto, myelin yıkılıyor = Ms, eklem kıkırdağına savaş açılıyor romatizmal hastalıklar ve hücre çoğalması önlenemeyince kanserle sonuçlanan bir tablo gelişiyor.

Burda olay karında çalışan bağışıklık sisteminin bir nevi kafasının karışması.

Genel olarak dışarıdan aldığımız kimyasallar (ağır metaller, deterjanlar, hava kirliliği , kozmetikler vb) etken olmakla birlikte olay genelde bunların tetikleyebileceği, bağırsaklarımızın bozulması ile doğal kabul ettiğimiz pek çok besin de olayı tetikler. Oksidatif stres ler özellikle sigara içme, duygusal stresler, uykusuzluk gibi faktörler de olayı kolaylaştırır. Sonuç olarak vücutta aşırı bir immün(bağışıklık) yanıtı başlar ve bu yukarıda bahsettiğimiz hastalıklara neden olan bir savaşa neden olur.

 Burda şu sorular önem kazanır:

  • Bir anti-enflamatuar diyete ihtiyacım var mı?
  • Hangi gıdalar iltihaplanmaya neden olur ?
  • Hangi gıdalar vücuttaki iltihaplanmayı azaltır.
Derya Saylık

Recent Posts

TENDİNİT Mİ, TENDİNOZ MU?

TENDİNİT Mİ, TENDİNOZ MU? Tendinit mi tendinoz mu ayrımını yapmaya öncelikle Tendinopati ile başlayalım. Tendinopati…

8 ay ago

Tenisçi Dirseği Geçmez mi?

Tenisçi dirseği geçmez mi? Tenisçi dirseği hastalığı el bileğinin aşırı kullanılması sonucu gelişen bir hastalıktır.…

12 ay ago

Aşil Tendiniti

Aşil Tendiniti Aşil Tendiniti parmak ucu yükselmeyi sağlayan çok kuvvetli iki kasın ortak tendonunun uzun…

1 yıl ago

OSTEOPOROZ KEMİK ERİMESİ TEDAVİSİ

Kemik Erimesi Osteoporoz, kelime anlamı kemiklerde porlar yani delikler olması demek. Kemik normalde de içinde …

2 yıl ago

Ben düşüncelerim değilim

“Ben düşüncelerim değilim, sadece şu an için bu düşüncelere sahibim” Bazen içinde bulunduğumuz süreçte, düşüncelerimiz…

2 yıl ago

Tenosinovit Nedir?

Tenosinovit nedir? Teno-sinovit adından anlaşıldığı üzere içeriğinde tendonun ve sinovyanın dahil olduğu bir patolojidir. Tendinit…

2 yıl ago

This website uses cookies.