fibromiyalji ilginç bir hastalık
Hastalıklar

Fibromiyalji, İlginç Bir Hastalık

Fibromiyalji, ilginç bir hastalık. Pek çok bileşeni var. Vücutta pek çok sistemi etkileyen birbirine bağlı durum fibromiyalji ile sonuçlanıyor. Tüm vücut etkileniyor, çünkü olan şey hücre düzeyinde bozuluyor ve hücre olan her yer yani tüm vücutta sıkıntılar oluşuyor. 

Hücrenin enerji santralleri yani mitokondrilerin düzgün çalışması bozuluyor. Mitokondri içinde vücuda enerji sağlayan ana enerji döngülerinde çalışan pek çok eser veye makro elementte eksiklik buna neden oluyor.

Bu elementlerin eksikliğine ise, mideden kalın barsak sonuna kadar devam eden bağırsak duvarındaki bozukluk (mide asidi eksikliği, leaky gut, sızdıran bağırsak) neden oluyor.

Hücrelerin pek çoğunda metabolizma artıklarıyla başa çıkan antioksidan sistemde bozukluk mevcut. Bu çoğu zaman artan atıkları temizlemeye yeterince antioksidanın kalmaması nedenli. Özellikle çevresel kirleticilerin (özellikle ağır metaller, kimyasallar, manyetik alanlar vb) günümüzde artması en büyük neden.

Ağrının kronikleşmesi, Nöropati nedenli oluşundan kaynaklıdır. Hipotroidi, glukoz toleransının azalması, Vit B12 nin düşmesi, alkol, sarkoidoz, Romatoid artrit gibi hastalıklar, ağrı ile ilgili küçük lif nöropatisi yaparak fibromiyaljik kronik ağrıya neden olur.

Barsak Karın Bölgesinde Huzursuzluk
Barsak Karın Bölgesinde Huzursuzluk

Bağırsaktaki emilim bozukluğuna bağlı (sızdıran bağırsak, leaky gut) emilmemesi gereken büyük moleküllü yapıların emilmesi ve bunlara karşı gelişen antikor yanıtın vücut kas ve fasya yapılarına karşı da savaş açması.

Yine  bu emilen maddelerin bağışıklık sisteminin hücresel kısmını uyararak otoimmün bir hastalık başlatması: Th1 hakimiyeti (gece uyuyamazlar: gardiyan anne sendromu)

İnflamasyonun beyni de etkilemesi ile D tipi kişilik oluşması. Bir kısır döngü gelişir yani; bu kişilik tipinin fibromiyalji geliştirmesi, fibromiyaljinin kişiyi D tipine dönüştürmesi.

(Sonuçta stresli kişilik yapısının da aslında fizyolojik kökenli olabileceğini görüyoruz.)

Gece uyuyamadıkça Melatoninin düşmesi, Melatoninin azlığı serotonini azaltması ve depresyona gidiş.

Bütün bunlar dönüp dolaşıp kişinin enerjetik bedeninde giderek artan şekilde bozulma yapması. Enerjetik bedenin toparlayamaması fiziksel bedenin de bir türlü toparlayamamasına neden olur.

Aslında tüm hastalıklar ilk önce bu enerji düzeyinde bozulmayla başlar. İnsan vücudunda milivolt düzeyinde enerji akımı mevcuttur. Akupunktur tıbbında bu enerji akımı meridyenlerle açıklanır.

Yazının başında bahsettiğimiz hücre içi mitokondrilerdeki enerji üretiminin bozulması aslında fibromiyaljide direk olarak bu iki sistemin birbiriyle ne kadar ilgili olduğunu açıkça gösteriyor. 

Fibromiyalji kişiye göre çok farklı semptomlarla karşımıza geliyor. Her kişide daha baskın bir kısım mevcut. Dolayısıyla özellikle hangi kısım ön plandaysa oraya ilk müdahale yapılır ancak mutlaka tüm sistemleri düzeltecek şekilde tedavi planlanmalıdır. Çünkü tedavi edilmeyen kısım zamanla yeniden tüm sistemi bozmayı başarır.

Barsak Duvarı

Tedavi Planı:

Bağırsak astarının tedavi edilmesi:

Gluten, Kazein, Lektinden kısıtlı diyet : Eliminasyon diyeti;  Kemik et suları (yeterli alınamıyorsa Glukozamin+Riboz tedavisi), 

Gaps diyetinin fibromiyaljiye göre uyarlanması

Mide asidinin düzenlenmesi: Ev yapımı yumuşak sirke, Pancar Kwas Veya Betain Hcl.

Magnezyum, Omega 3, KoEnzim Q10 Düzeylerinin kişinin ihtiyacına göre düzenlenmesi (Hücre duvarı ve mitokondri onarımı)

fibromiyalji ilaç tedavisi
ilaç tedavisi Uzm. Dr. Derya SAYLIK

Vit D3 düzeylerinin ayarlanması.

B vitaminleri (B12, B5, B9), Alfa lipoik asit; özellikle nöropatik ağrı için

Ağır metal detoksu: Biorezonans detoks programı, şelasyon terapileri (klorella , spirulina vb) 

Bach Çiçekleri
Bach Çiçekleri Uzm. Dr. Derya SAYLIK

Stresle başetme yöntemleri. Meditasyon, nefes egzersizleri, biorezonans (Bach terapileri)

Stres kaynaklı kortizon yüksekliklerinde, Glutatyonu arttırıcı tedaviler: Nac, NO, direk Glutatyon İV , OZON terapileri

Fibromiyalji Hastalığı ve Tedavileri hakkında merak ettiğiniz konuları Uzm. Dr. Derya SAYLIK‘a sorabilir, sorunuzla ilgili öneriler isteyebilirsiniz. +90 (552) 470 58 98 nolu telefonumuzdan Whatsapp üzerinden mesajla bilgi alabilirsiniz.

Bir cevap yazın