Fibromiyalji, yaygın vücut ağrısı yani kişilerde kas olan her yerin ağrımasıyla giden bir durum. Olayın patolojik açıklaması ise kas hücrelerinde ( miyofibrillerde) gevşemenin yeterice başarılamamasıdır. Vücudumuzda kas kasılması için gereken enerji sistemi kas gevşemesi için de gereklidir. Ölüm katılığı durumu (rigor mortis ) da yeterli enerji( ATP) olmadığından vücudun gevşeyememesiyle oluşur mesela.
Kas gevşemesi için gereken enerji oksijenle sağlanır, bu hastalarda esas problemin bir takım sebeplerle vücudun oksijenlenememesi ve yorgunluğa neden olan laktik asit birikimidir. Kaslarda biriken laktik asit bel boyun sırt ağrılarının nedenidir ve enerjiyi arttıracak destekler fibromiyaljide faydalı olur.
Fibromiyalji hastalığının büyük oranlı nedenlerinden biri olan anksiyete ve depresyonda hastaların düzgün nefes almayı başaramadığı bir çeşit nefes açlığı çektiği gösterilmiştir. Bu tür hastalarda doğru nefes alma teknikleri eğitimi, mediasyon oldukça etkili bulunmuştur.
Vücudumuza enerji üreten hücre içi organel olan mitokondrilerin, ATP üretiminde kullandığı pek çok vitamin, enzim, enzime yardımcı co-faktör eksikliklerinde de yorgunluk ve kas ağrıları artmakta; özellikle omega -3 gibi mitokondri zarını destekleyen faydalı yağlar, mağnezyum, Co -enzim Q10.
Hücrelere oksijen taşıyan eritrositlerde yeterli hemoglobin olmaması ya da yeterli eritosit olmaması, hemoglobin için gerekli demirin olmaması, diğer enemi nedenlerinden B vitamini ve folatın eksik olması yine oksijen azlığına ve kas ağrılarına neden olmakta.
Diyabet hastalarında, Hemoglobin A1c dediğimiz kan şekerinin hemoglobini glikolize ettiğini gösteren yükselmiş değerlerde yine hemoglobin yeterince oksijen taşımamaktadır. Bu durum diyabetin pek çok yıkıcı etksini açıklar, yorgunluk ve enerji azlığının da nedenlerindendir.
Orta düzeyli egzersizler düzenli nefes alımını da düzenleyerek fibromiyaljide ki kas ağrılarının tedavisinde özellikle yer tutar. Aerobik egzersiz denen yürüyüş, yüzme, pilates yoga laktik asit birikmesini önler, atılımını kolaylaştırır.
Oksijen alımını yani nefes alımını zorlaştıran her türlü mekanik sorun da mutlaka sorgulanmalı, burun tıkanıklığına neden olan deviasyonlar, akciğer problemleri, allerjik rinitler, sigara kullanımı da mutlaka çözümlenmelidir.
Özetle:
Doğru nefes almayı öğren
Nefes almanı engelleyen mekanik nedenlerin varsa çöz
Oksijen taşımanı azaltan nedenlerin varsa (çeşitli anemiler), tedavi et
Sigarayı bırak
Diyabetini kontrol altında tut, doğru beslenmeyi öğren
Aerobik egzersizleri özellikle orta tempolu yürüyüşleri aksatma.
TENDİNİT Mİ, TENDİNOZ MU? Tendinit mi tendinoz mu ayrımını yapmaya öncelikle Tendinopati ile başlayalım. Tendinopati…
Tenisçi dirseği geçmez mi? Tenisçi dirseği hastalığı el bileğinin aşırı kullanılması sonucu gelişen bir hastalıktır.…
Aşil Tendiniti Aşil Tendiniti parmak ucu yükselmeyi sağlayan çok kuvvetli iki kasın ortak tendonunun uzun…
Kemik Erimesi Osteoporoz, kelime anlamı kemiklerde porlar yani delikler olması demek. Kemik normalde de içinde …
“Ben düşüncelerim değilim, sadece şu an için bu düşüncelere sahibim” Bazen içinde bulunduğumuz süreçte, düşüncelerimiz…
Tenosinovit nedir? Teno-sinovit adından anlaşıldığı üzere içeriğinde tendonun ve sinovyanın dahil olduğu bir patolojidir. Tendinit…
This website uses cookies.