Ganglion Kisti Nedir?
Ganglion kisti, küçük bir kese şeklinde tendon (kemik kas bağlayan doku) üzerinde oluşur. Kistin içinde kalın,yapışkan, berrak, renksiz, jöle benzeri bir madde bulunur (zift benzeri). Büyüklüğüne bağlı olarak kistler sert veya süngerimsi hissedebilir.
Çoğunlukla elin sırtında bilek ekleminde görülür, ancak el bileğinin avuç içi tarafında da gelişebilirler. Diğer alanlarda da görünebilirler, ancak bunlar daha az sıklıktadır:
- Küçük bezelye büyüklüğünde yumrular olarak göründükleri avuç içi parmakların tabanında (parmakların avuç içine birleşme yeri)
- Parmak ucu, tırnağın hemen altında, mukus kistleri olarak adlandırılırlar.
- Diz ve ayak bileği çevresi
- Ayağın üst kısmı
- Boyut değiştiren ancak hareket etmeyen yumuşak bir yumru veya kütle.
- Zamanla büyüyebilir veya aniden ortaya çıkabilen şişlik.
- Boyut olarak küçülebilir, hatta kendiliğinden gidip geri gelebilir.
- Bir büyük kist veya birçok küçük kist gelişebilir, ancak bunlar genellikle daha derin dokularla bağlanır.
- Özellikle akut veya tekrarlayan travmadan sonra bir dereceye kadar ağrı mümkündür, ancak çoğu ağrılı değildir.
- Ağrı kronik olabilir ve eklem hareketiyle daha da kötüleşebilir.
- Kist bir tendona bağlandığında, etkilenen parmakta bir zayıflık hissi hissedebilirsiniz.
Ganglion kistlerinin nedeni bilinmemektedir. Bir teori, travmanın eklem dokusunun parçalanmasına neden olduğu ve küçük kistler oluşturarak daha büyük, daha belirgin bir kitle oluşturduğunu öne sürüyor.
Eklem kapsülünde veya tendon kılıfında oluşan bu defekt eklem dokusunun dışarı çıkmasına izin verir.
Ganglion kistleri kadınlarda daha yaygındır ve %70’i 20-40 yaş arası kişilerde görülür. Nadiren 10 yaşından küçük çocuklarda ganglion kistleri ortaya çıkabilir.
Ganglion Kisti Tanısı
Bir ganglion kistini teşhis etmek için genellikle fiziksel muayene yeterli olur. MR bileği görüntülemek için kullanılır ve ganglionlar için çok faydalıdır. Ses dalgaları farklı dokulardan sekerken bir Yüzeyel doku Ultrasonu kitlenin sıvı dolu (kistik) olup olmadığını veya katı olup olmadığını belirleyebilir. Ultrason ayrıca kitleye neden olan bir arter veya kan damarı olup olmadığını da tespit edebilir.
Ganglion Kisti Tedavisi
Ganglion kistleri, travmatik bir durum yaratmadıkça acil tedaviye gereksinim yaratmazlar. Bulunduğu bölgede şiddetli ağrı ve hareket kısıtlılığı yaratmadığı sürece takipte kalmak yeterli olur. Bu süreçte aşırı kullanım ile ilgili bir durum söz konusuysa bölge istirahate alınıp, tekrarlayıcı hareketlerin azaltılması önerilir. İstirahat ateli, kinezyotape le bantlama kişiyi, kist üzerine masaj kistte gerilemeye neden olabilir.
Cerrahi gerektirmeyen durumlarda bölgeye Ozon enjeksiyonu, kortizon enjeksiyonu kistin küçülmesini ve cerrahi gerekliliği azaltır.
Kitle büyük veya katı ise veya bir kan damarı (arter) içeriyorsa, doktorunuz sizi bir el cerrahına gönderebilir. Kist oluşumuna neden olan fiziksel tekrar durumu devam ediyorsa, kitle çıkartıldıktan sonra da tekrarlayabileceği çoğu kistin kendiliğinden gerileyebileceği de unutulmamalıdır.
Önemli Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.