Glutatyon Nedir? Yaşayan vücutta, oluşan her türlü reaksiyonun sonucunda doğal olarak hücre içinde birtakım atıklar oluşur. Bu vücudun kendi ürettiği toksik maddelerdir. Bir yemek yapıldığında oluşan çöpler gibi. Bunun dışında vücuda dışarıdan aldığımız pek çok toksik madde de vardır; ağır metaller, tarım ilaçları, sigara, alkol, deterjanlar vb gibi.
Toksik maddelerin vücutta yarattığı durum, bir çeşit paslanmadır ve buna oksidasyon denir. Oksidasyon hücrelere zarar vererek, hücrenin erken ölmesine neden olur. İşte bu oksidasyonla savaşmada vücudun kullandığı bir antioksidan sistem vardır ve Glutatyon bu sistemin en önemli parçasıdır.
Bu sistem hücrelerde bir seri yükseltgenme ve indirgenme şeklinde sürer ve pek çok enzim ve vitamin sürekli iç içe geçmiş bir şekilde bu sistemde birlikte çalışır.
Normalde indirgenmiş glutatyon vücutta vardır ve bu devinim içinde sürekli yeniden oluşur.
Ancak vücudun temizlemesi gereken toksik yük ne kadar çoksa yenilenmesi o kadar yavaşlar ve azalır. Yeniden oluşumuna yardımcı enzim ve vitaminlerin azalması da glutatyon üretimini azaltır. Yaşla birlikte yine bu yenilenme döngüsü azalır
Sağlıklı kalmak, yaşlanmanın etkilerini azaltmak, hastalıkları önlemek, performans arttırmak ve bağışıklığı yükseltmek için glutatyon seviyelerinin iyi tutulması gerekir.
Glutatyon hücre içi önemli bir antioksidandır. Yoğun bir şekilde karaciğer ve beyindeki rejenerasyonda kullanılır.
Son dönemlerde artan yoğun çevresel toksik yük, kötü beslenme ve yaşlanmayla glutatyon azaldığı için dışarıdan takviye etmek oldukça önem kazanmıştır.
Yaygın kullanım alanları
Glutatyonun ağızdan kullanımında mide asidi sorun yaratarak emilimini oldukça azaltır. Özellikle bağırsakta açılan formlar tercih edilmelidir. Yine son dönemde lipozomal teknoloji kullanılarak direk hücre içine girebilen formları tercih edilmektedir.
Glutatyonun direk damarda kullanımı yüksek yararlılık sağlar. Haftada bir veya haftada iki kez 6 haftalık bir kür uygulanır.
Parkinson, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklarda düzenli ve dönem dönem daha sık uygulamalar önerilir.
TENDİNİT Mİ, TENDİNOZ MU? Tendinit mi tendinoz mu ayrımını yapmaya öncelikle Tendinopati ile başlayalım. Tendinopati…
Tenisçi dirseği geçmez mi? Tenisçi dirseği hastalığı el bileğinin aşırı kullanılması sonucu gelişen bir hastalıktır.…
Aşil Tendiniti Aşil Tendiniti parmak ucu yükselmeyi sağlayan çok kuvvetli iki kasın ortak tendonunun uzun…
Kemik Erimesi Osteoporoz, kelime anlamı kemiklerde porlar yani delikler olması demek. Kemik normalde de içinde …
“Ben düşüncelerim değilim, sadece şu an için bu düşüncelere sahibim” Bazen içinde bulunduğumuz süreçte, düşüncelerimiz…
Tenosinovit nedir? Teno-sinovit adından anlaşıldığı üzere içeriğinde tendonun ve sinovyanın dahil olduğu bir patolojidir. Tendinit…
This website uses cookies.