Omurgada Kanal Darlığı
Kanal Darlığı; Omurilik ve omurilikten çıkan sinir kökleri omurga tarafından korunur. Omurgada kemik yapı içinde bu sinir dokusunun ve ayrıca diğer yumuşak dokuların (omurga içi bağlar tendonlar) zarar görmemesi için bir boşluk vardır. İşte bu boşluk zaman içinde çeşitli etmenlerle daralırsa, omuriliğe ve sinir köklerine bası oluşmaya başlar. Basının derecesine göre de bulgular baş gösterir. Omuriliğin bası altında kalması ve sağlı sollu sinir köklerinin sıkışmasına bağlı bir takım bulgular olur.
Kanal Darlığında Nörojenik Kladikasyo
Lomber stenozda (bel bölgesinde), bizim Nörojenik Kladikasyo dediğimiz bulgu, aslında çoğu ileri yaşlı büyüğümüzde gördüğümüz bir bulgudur, yol yürüme mesafesi kısalır. Belden alt kısımda bacaklarda yavaş yavaş gelişen ve en sonunda kişiyi tamamen oturmak zorunda bırakan bir güçsüzlük oluşur. Kişi biraz oturur dinlenir ve sanki yeniden şarj olur sonra tekrar yürümeye başlar, ancak otura dinlene bir yolculuk sürer gider. Özellikle kanalın genişliği iyice azaldığında bu çok belirginleşir.
Ağrı bacaklarda ve kollarda sızlama şeklinde başlar ara ara çok şiddetlenir, şimşek çakar tarzda ağrılar son dönemde görülür.
Uyuşma karıncalanma ile başlayan duyusal sıkışma belirtilerine yavaş yavaş güç kaybı eklenir, ellerde bir şey tutamama, sık düşürmeler olur, bacaklarda oturulan yerden kalkmakta basamak çıkmakta güçlükler başlar.
Kanal Darlığı Kramplar
Yine bu hastalıkta çok sık gördüğümüz kramplar, özellikle baldır bölgesinde geceleri oluşan aşırı kasılmalar, kramplar, darlık arttıkça sıklaşır ve gündüzde görülmeye başlar. Boyun kaynaklı olanda da ellerde aşırı kasılma parmakları rahat açamama şeklinde bulgu verir.
Kanal çapını daraltan pek çok neden vardır. Kemik kanal daralması ön planda olduğundan özellikle omurların kenarlarında yaşla, yani dejenerasyonla gelişen spur dediğimiz dikensi çıkıntılar, omurga eklemlerin karnabahar gibi kemik yapısının kireçlenmesi kanalı daraltan en sık nedendir. Dolayısıyla bu tür yıpranma erken tespit edilip dejenerasyon hızının artmamasına yönelik önlemler hastaya öncelikle anlatılmalı.
Yumuşak dokulara bağlı darlıklarda omurilik boşluğu içine diskin fıtıklaşması, özellikle santral dediğimiz fıtıklar kanalı daraltabilir, bel eklemlerinin ön yüzündeki kanal içinde bulunan bağlardaki kalınlaşmalar kanalı daraltabilir.
Aslında ileri yaşın hastalığı gibi görünse de genç yaşlarda akılda tutulması gerekiyor. İleri döneme gelindiğinde nörolojik sıkıntılar ön planda olduğundan erken dönemde önlem almak gerekir.
Nedir bu önlemler:
Öncelikle kilo omurga için yıpratıcı bir risk faktörü. Makul bir kiloda kalmayı başarmak gerekiyor.
Omurgayı desteklenmeli bu korseden ziyade omurgaya destek olan karın ve sırt kaslarını güçlendirmek şeklinde olmalı sonrasında da güçlü kalmasına özen gösterilmeli.
Çalışma pozisyonumuza dikkat ederek omurgaya binen yıpratıcı yükler azaltılmalı. Bunun için doğru duruş, oturuş ve yük taşıma pozisyonlarını öğrenmeli ve gün içinde akılda tutup, uygulamalı.
Oluşan semptomlara göre birtakım medikal tedavi desteklerinden yararlanılmalı. Dönem dönem oluşan aşırı ağrılı durumların uzamaması için gerekli enjektabl tedavilerden yararlanılmalı (Çeşidi doktor tarafından önerilecektir).
Kanal darlığında, egzersiz planlanırken çok dikkatli olmak gerekir. Klasik sırt kası güçlendirirken verdiğimiz geriye bükülmeli egzersizlerden kaçınmalı ya da kişiye göre ayarlanmalı. Hastanın şikayetlerinin kanal darlığına bağlı olduğunu bilmeden bir takım güçlendirme egzersizleri sık ve şiddeti arttırılarak yaptırılırsa omurgadaki dejenerasyon hızla artarak, kişinin ameliyata gitme süresini kısaltabilir.
Bu yüzden uzman doktor değerlendirmesi ile doğru tanı sonra tedavi planının belirlenip tedavi takibi bu durumda çok önemlidir.