Kök Hücre Tedavisi
Kök hücreler, organların farklılaştığı embriyo (anne rahmi) döneminden beri vücudumuzda bulunan ana hücrelerdir. Aslında vücudumuzda bulunan tüm hücrelere dönüşme potansiyelleri vardır.
Yetişkin dönemde ise vücudun bazı bölgelerinde daha yoğun bulunurlar. Bu bölgeler daha çok üretimin çok olduğu, yeni hücre oluşturma kapasitesinin yüksek olduğu dokulardır; kemik iliği ve yağ dokusu gibi.
Bu hücreler hem iyileşme için gereken büyüme faktörlerini salgılayabildikleri gibi,hem de iyileşmede gereken doku özelliğindeki hücrelere de dönüşme özellikleri vardır. Ayrıca kendilerini hasarlı dokuya bağlama ve iyileşmeyi desteklemek için bölgeye diğer sağlıklı hücreleri çağırma yetenekleri vardır.
Özellikle yeni başlamış kıkırdak ve bağ hasarlarında etkin olmakla birlikte, cerrahi istemeyen veya olamayan hastalarda da yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle erken yaşta başlayan ve müdahale edilmezse erken cerrahiye gitmesi muhtemel olgularda yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır. Yine de uygun vaka seçimi ve hasarlı bölgenin iyi tesbiti çok önemlidir.
Kemik iliği ve yağ dokudan temini mümkün olmakla birlikte, kemik iliği kökenli uygulamanın hazırlanması ve uygulama şekli biraz daha zorludur. Genelde alınıp özel kültürlerde büyütülen hücreler, matrix denilen bir dokuya emdirilip, cerrahi olarak açılan eklem içine yerleştirilir.
Yağ dokudan alınan alınan kök hücreler özel bir santrifüj işleminden geçirildikten sonra eklem içine enjekte edilmek yoluyla uygulanabilir. Kendi vücudumuzdaki yağ dokusundan türetilen kök hücreler, lokal anestezi kullanılarak ve minimum hasta rahatsızlığı ile basit ve lokalize bir liposuction işlemi ile elde edilirler. Tek bir yağ dokusu örneği %95 i mezenkimal kök hücreler olan 200 milyondan fazla kök hücre verebilir.
Özellikle, kıkırdak hasarı tespit edilmiş osteoartrit (kireçlenme özellile dizde), Romatoid Artrit, sporcularda bağ yaralanmaları en çok tercih edilen durumlardır.