PRP – Platelet Rich Plasma

PRP “Platelet Rich Plasma” plateletten (trombosit) zenginleştirilmiş plazma uygulaması işleminin kısaltılmış ismidir. Hastanın kendinden alınan bir miktar kanın santrifüj işlemiyle bileşenlerine ayrılmasıyla elde edilen az miktar trombositten zengin plazmanın yine aynı kişinin problemli bölgelerine uygulanması temeline dayanır.

PRP denilen kan bileşeni içinde yer alan Plateletler (veya trombositler), hasarlı dokuların onarımı ve doğal hallerine dönmeleri için gerekli “büyüme faktörlerini” içerirler. Dokularda bir hasar olduğunda kanımız, yapısındaki plateletleri bu dokuya toplar ve bir tür doku onarımı başlatır. Ancak vücudumuzun her bölgesi aynı kan dolaşımı zenginliğine sahip değildir. Kıkırdak , bağ dokusu ve eklemlerde kan dolaşımı diğer bölgelere göre daha azdır, bu nedenle bu bölgelerde oluşan bir hasarın doğal yoldan iyileşmesi, diğer daha iyi kanlanan bölgelere göre daha geç olacaktır.

PRP uygulamasının amacı problemli bölgeye, doğal yoldan gelecek plateletten daha fazlasını uygulamak böylece hasarlı dokunun onarımını hızlı ve güçlü bir şekilde başlatmaktır.

Nasıl uygulanır?

Öncelikle PRP medikal bir uygulama olduğundan hekimler tarafından yapılır. Hastadan 8ml veya eklem büyüklüğüne, ihtiyaca göre 16 ml kan alınır( 1veya 2 tahlil tüpü kadar). Bu kan santrfüj cihazında plateletlerin ayrıştırıldığı bir işleme tabii tutulur. Ayrışan plateletlet tüp içinde yoğunlaşarak PRP yi oluşturur, bu ürün enjektöre alınarak hasarlı eklem veya dokuya uygulanır. Kanın alınması ve santrifüje edilmesi 10-15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır, doku uygulaması da yine birkaç dakika kadar kısa süreli bir işlemdir. Sonuç olarak 15-20 dakika gibi bir sürede tüm işlem tamamlanmış olur.

Etkin bir tedavi için 2 veya 3 enjeksiyon, çeşitli şekillerde önerilmiştir; haftada bir 3 enjeksiyon,10 gün ara ile 2 sonra 1 ay sonra üçüncü, 15 gün arayla 2 gibi.

Sonuçlar:

Uygulamanın hemen ertesinde birkaç gün içinde ağrının önce hafifçe arttığı, sonra da önemli ölçüde azaldığı hissedilebilir. Ağrı şiddeti günler içinde azalacak ve işlevler yavaş yavaş yerine gelmeye başlayacaktır. Uygulamadan 2 – 6 hafta sonra maximum iyileşme olduğu, 6-9 ay boyunca iyileşmenin devam ettiği gösterilmiştir. Doku hasarı çok ilerlememiş vakalarda özellikle cerrahiye olan ihtiyacın oldukça geciktirildiği söylenebilir.

PRP Fizik tedavide nerelerde kullanılır:

1 -Kıkırdak ve kemik hastalıkları: Osteoartrit( kireçlenmeler) diz kalça omuz kireçlenmeleri

Eklem içi kıkırdak hasarları (eklem faresi Osteokondritis dissekans)

Menisküs yırtıkları

Gecikmiş kırık iyileşmeleri ve yanlış kaynamalar

Bel boyun fıtıkları, disk patolojileri

Omurga eklem kireçlenmeleri

2-Kronik tendinitler entezitler: Tenisçi -golfçu dirseği (lateral medial epikondilit)

Patellar tendinit ( diz kapağı tendiniti)

Aşil tendiniti( ayak bileği arka tendonun tendiniti)

Omuz kaslarının tendinitleri(biseps tendiniti vb)

Plantar fasiit( topuk dikenine bağlı ayak tabanı iltihabı)

Digital tendon patoljileri( ayak el parmak tendonları)