Tenosinovit nedir? Teno-sinovit adından anlaşıldığı üzere içeriğinde tendonun ve sinovyanın dahil olduğu bir patolojidir. Tendinit günlük kullanımda daha çok duyulmakla birlikte sinovya çok bilindik bir yapı değildir. O zaman öncelikle sinovyayı açıklayalım.
Eklemleri oluşturan kemikler, arasındaki kıkırdak yapı, eklem aralığındaki eklem sıvısından bahsettiğimizde, sinovya da eklemi oluşturan yapılardan biri olarak karşımıza çıkar.
Sinovya eklemin içini döşeyen zarımsı bir yapıdır, eklemin bütünlüğünü içten sağlar ve eklem içinin hareket kolaylığı ve beslenmesi açısından sinovyal bir sıvı üretir. İşte sinovit dediğimizde bu zar iltihaplanır, hem kendi şişer hemde sıvı üretimi iltihabi bir şekilde artarak, eklemde şişlik, kızarıklık ve ağrıya neden olur.
Eklem problemlerinde işin içine sinovya da girmişse olay bira daha ciddidir ve iyileşme uzun sürede gerçekleşir. Tendonlarımız, kasların eklemlere tutunduğu ve hareket için başlatıcı güç sağlayan kasların daha sertleştiği, liflerin dizilimleri değişerek daha güçlendiği yapılardır.
Tendon hareketle birliktedir, quadriceps tendonu diz için aşil tendonu ayak bileği hareketi için çok önemlidir örneğin.
Tendon problemleri kendi başına ağrılı olmakla birlikte bağlı olduğu eklemde de illa ki sıkıntı yaratır. Kişi ağrıyı dizinde hisseder ama diz ekleminde henüz hiç patoloji yoktur, ağrı kaynağı sadece tendon çıkabilir. Bu sadece bir “tendinittir”. Sıkıntı artık eklemde de var yani eklem içinde de şişlik ödem oluşmuşsa “tendosinovittir”, tenosinovittir.
Pek çok travmada özellikle aşırı kullanılan eklemlerde tek başına sinovit görülebilir, özellikle el bileğinde, omuzda. Ayakta çok kullanılan mesleklerde kalçada sadece sinovit görülebilir. Romatizmal pek çok hastalıkta (Romatoid Artrit, Akut Romatizmal Ateş, Akdeniz Ateşi, Sedef Artriti vb) sinovya şişer, kalınlaşır doku haline gelir. Kronik sinovitte cerrahi olarak çıkarılmaya kadar giden sinovyal doku problemleri gelişebilir.
Pek çok akut enfeksiyon hastalığından sonra özellikle ateşli boğaz enfeksiyonlarından sonra, reaktif artrit dediğimiz eklem tutulumları olur ve bu eklemlerde sinovit tabloya eşlik eder.
Tüberküloz, brusella gibi uzun yıllar vücutta kalabilen enfeksiyonlar direk eklemlerde de enfeksiyon yapar. Bu enfeksiyonlara ait tenosinovit tabloları kalça ve omurga eklemlerini de tutar.
Bahçıvanlarda, terzilerde, klavye kullanımı sık insanlarda, vinç operatörü veya titreşimli aletlerle uzun süreli çalışan işçilerde sadece tenosinovit sık görülür.
Tabii sporcuları unutmamak gerekir; voleybolcularda, basketbolcularda, tenisçilerde özellikle el bileklerinde, çeşitli ekipmanlarla çalışan sporcularda (paten vb gibi), uzun mesafe atletlerinde ayak bileklerinde tenosinovit oldukça sık görülür.
Öncelikle nedene uygun bir önleyici tedavi yapılıp, hasarın devamı önlenmelidir. Olay travmatikse sıkıntı yaratan hareketin en azından bir ay yapılmasını önleyecek şekilde atel tedavisi verilmelidir. Yani hasarlı eklem istirahate alınmalıdır.
Burda şöyle bir örnek vermek çok uygun olur; tenisçi dirseği tedavisi Tenisçi dirseği tenosinovitler için en meşhur örnektir. Olay dirsekte gerçekleşir. Tendinitle başlar önlem alınmazsa tenosinovite evrilir. Zamanla kas güçsüzlüğüne kadar gidebilir. Buradaki özellikli durum el bileğinin aşırı kullanılması ama hasarın dirsekte oluşmasıdır.
Elini çok kullanan kişilerde özellikle ev hanımlarında ve ağırlıkla, tekrarlayıcı fabrika işi yapan insanlarda çok sık görülür. Eğer sadece dirseğe bir bandajlama yapıp el bileği istirahate alınmaz, kişi elini kullanmaya aynı oranda devam ederse, çok kolay tedavi edilebilecek bu durum kişinin hayatını oldukça zorlamaya başlar. Tabiki hasarlı ekleme yönelik öneriler uygulanmalı ama el bileğinin atel ile istirahate alınması asla unutulmamalıdır.
Bununla birlikte medikal tedavi düzenlenir. Sebebe yönelik olarak sadece nonstreoid antiiflamatuar (romatizmal ilaçlar) tedavi verilebileceği gibi, romatolojik patolojilerde hastalık tedavi edici ajanlar (metotreksat, kolşisin vb), kortizon tedavileri, enfeksiyon durumlarda uygun antibiyotik tedavileri verilir. Burda da önemli nokta tedaviye uyumdur.
Eğer tedavi eksik süreli yapılır veya yarıda kesilirse tamamen iyileşmeyen eklemlerde sık tekrarlar görülür. Yani bazen iki veya üç kür ağızdan yukarıda saydığımız tedavileri tamamlamak gerekir. Bu tedavileri desteklemek hem tedaviyi hızlandırmak hem de sistemik yan etkileri azaltmak için eklem içi ve çevresine lokal enjeksiyonlar yapmak gerekebilir. Bunun için en çok steroidler (kortizon) ve ozon enjeksiyonları kullanılır.
Tenosiovit tedavisinde başarısızlık olayın çoğu kez mesleki travmalar nedenli olmasıdır. Kişi tam iyileşmeden tenosinovite neden olan hareketleri yapmaya erken dönmek zorunda kaldığında olay ne yazık ki kronikleşir.
Kronik kalınlaşmış sinovyal doku alınmadan eklem rahatlayamaz bu durumda da cerrahi tedaviler devreye girer.
Tenosinovit hakkında merak ettiğiniz konuları Uzm. Dr. Derya SAYLIK‘a sorabilir, sorunuzla ilgili öneriler isteyebilirsiniz. +90 (552) 470 58 98 nolu telefonumuzu arayarak bilgi alabilirsiniz.
Önemli Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
TENDİNİT Mİ, TENDİNOZ MU? Tendinit mi tendinoz mu ayrımını yapmaya öncelikle Tendinopati ile başlayalım. Tendinopati…
Tenisçi dirseği geçmez mi? Tenisçi dirseği hastalığı el bileğinin aşırı kullanılması sonucu gelişen bir hastalıktır.…
Aşil Tendiniti Aşil Tendiniti parmak ucu yükselmeyi sağlayan çok kuvvetli iki kasın ortak tendonunun uzun…
Kemik Erimesi Osteoporoz, kelime anlamı kemiklerde porlar yani delikler olması demek. Kemik normalde de içinde …
“Ben düşüncelerim değilim, sadece şu an için bu düşüncelere sahibim” Bazen içinde bulunduğumuz süreçte, düşüncelerimiz…
Hyaluronik asit, Yunanca’da cam demek olan ‘’hyalos’’ kelimesinden adını alan bir asit türüdür ve vücutta…
This website uses cookies.
View Comments